Vad är feminin och maskulin energi?

10.09.2020
Det här inlägget är det första i en serie om tre, där jag vill dels förklara vad som är feminin respektive maskulin energi, och dels varför det är så viktigt att förstå dynamiken mellan de två om du vill ha ett fantastiskt, romantiskt kärleksförhållande. Och inte bara för förhållandet, utan varför det är viktigt bara din egen skull, oavsett dina kärleksbekymmer, att odla din sanna essens av feminin eller maskulin energi!
 

Feminin och maskulin energi har som jag tidigare skrivit om, ingenting med kön att göra. Vi har alla, både män och kvinnor både feminin och maskulin energi inom oss. Men, vi har även alla i vårt allra djupaste en sexuell essens som är antingen feminin eller maskulin, och den speglar av sig i våra preferenser och vårt allmänna beteende. En kvinna med en feminin essens trivs bättre med att vara den som är öppen och mottagande, precis som en man med en maskulin essens trivs bättre med att vara den som ger och leder i ett förhållande. 

Nu kan såklart den här dynamiken ha många olika ansikten och det jag beskriver är generaliseringar.  Men om du läst tidigare blogposter vet du förmodligen redan att ett fantastiskt kärleksförhållande kräver två olika parter, två "poler", för att skapa den rätta spänningen. En pol som består av maskulin energi, och en som består av feminin energi. Den feminina energin är den som gör oss kvinnor kvinnliga och attraktiva för en man, på samma sätt som den maskulina energin gör en man mer maskulin och attraktiv för en kvinna.

Så vad är då feminin och maskulin ”energi”?  Är det detsamma som egenskaper? Ja och nej. Det handlar mer om hur du känner i din kropp, och vad dina preferenser är, än direkta egenskaper.

feminin energi är mottaglig, öppen, inväntande och lugn. Den är ett medvetet "varande", en vila i nuet med acceptans, inkännande och öppenhet för allt som sker och ett sökande efter verklig, äkta kärlek.

Maskulin energi är framåtdrivande, penetrerande och aktiv. Den handlar om att göra, att kontrollera och bygga. I sin allra djupaste essens handlar maskulin energi om medvetande, och ett sökande efter frihet - den frihet som bara kan uppstå om man lever sitt syfte med kärlek!

För att förenkla kan vi kort säga att feminin energi är det som finns när du släpper taget och kan ”bara vara” och känna - känna dina känslor och vara i dem utan att döma eller vilja därifrån. Att helt enkelt älska dem och allt som sker oavsett vad det är. Maskulin energi är att göra, aktivitet, och tänkande. Att vara medveten, ett medvetande som kommer ur kärlek. Så på det sättet är det ju inte detta direkt egenskaper, utan den energi som finns i din kropp vid varje givet tillfälle. Känner du dig på språng, lutar du dig framåt i startposition, alert, aktiv och vill göra, med huvudet full av tankar - då är du i din maskulina energi. Men känner du dig relaxad, avslappnad, mottaglig, inkännande och liksom lite mer flytande, så är du mer i din feminina energi. För mig tog det ganska lång tid att lära mig känna vad dessa energier egentligen är. Och för många andra jag pratat med så framstår detta med energier helt enkelt som lite mumbo-jumbo, men det är nog mest en ffekt av den tid vi lever i, eftersom man i andra kulterer och i spirituella läror erkänner dess existens. 

Samtidigt går det att träna på att vara i sin feminina eller maskulina energi - vilket gör att det påminner om en egenskap, för det går att ”bli bra på det”. Men det går inte att mäta eller jämföra, bara uppleva. Hur som helst, så behöver vi alla finna vår egen naturliga balans, vårt eget vackra equillibrium av energi, för att må bra. Om du som man tvingas in i din feminina energi gång på gång, så kommer du antagligen bli ”moody”, du kommer känna dig passiv, uttråkad och därmed söka ännu mer feminin energi i form av TV tittande, ta en öl, eller bara bli väldigt passiv (detta är toxisk feminin energi vilket jag återkommer till i kommande inlägg).

Och om du som kvinna tvingas in i maskulin energi, när du har en feminin essens, så kommer du efterhand att känna dig tröttare, bittrare och argare. Du kan rent av bli sjuk, då din kropp inte klarar av stressen från att vara ständigt uppkopplad i hjärnan och med allt som ska göras och klaras av.  Det är vad som händer om ditt sökande efter MÅL i livet ges betydligt större utrymme än ditt sökande efter KÄRLEK.

Oavsett om du är man eller kvinna så kommer du vilja ha både mål och kärlek i ditt liv. Det kommer bara se lite olika ut, och ska och behöver ges lite olika prioritet. I bilden ovan har jag listat några av de saker som utmärker feminin respektive maskulin energi. Som du ser kompletterar de varandra. Det går t ex inte att bygga något utan att vara kreativ, och du behöver känslor för att vilja ge t ex.  Den definition jag har satt upp på bilden är min tolkning utifrån det jag själv har upplevt inom mig och det jag har läst och praktiserat genom ett stort antal olika somatiska verktyg. Dock finns det många olika tolkningar av vad feminin och maskulin energi är, och jag tror inte det finns någon exakt vetenskap runt det. Det är ju trots allt energi vi pratar om, och vem har egentligen patent på att beskriva det? 

Det viktiga är att förstå hur dessa energier verkar i ett förhållande, om det du strävar efter är passion, närhet, långsiktig kärlek, riktigt partnerskap med glöd, fantastiskt sex och en känsla av att vara i det bästa förhållande du kan tänka dig. En känsla av att vakna med ett leende och en lycka när du ser din partner. Om det är din önskan, så behöver det finnas en polaritet emellan dig och din partner. Detta gäller oavsett sexuell läggning (även om jag här utgår ifrån heterosexuella förhållanden där kvinnan har en feminin essens och mannen en maskulin).

Men vad är då komponenterna i ett fantastiskt förhållande? Inom Love Theory så beskriver Sternberg tre stycken komponenter som måste finnas på plats för att ett förhållande ska vara komplett: Intimacy, Passion och Commitment. Bryter vi ner dessa i mindre delar så kan vi se att det behövs polaritet inom varje del för att få ett förhållande som är komplett, men framför allt för att få Passion - den del som oftast är den som saknas i längre förhållanden. Man tappar passionen men stannar på grund av vänskapen, barnen och löftena. Så behöver det inte bli. Passionen kan odlas, och det är det vi ska göra här!

Passion - för att att få passion krävs attraktion mellan parterna. För att få attraktion krävs det två poler. Om båda är i sin maskulina energi så repellerar de varandra. MEN om en man och en kvinna är i sina polariteter när de är tillsammans, kommer de istället att attrahera varandra. 

Tänk på det såhär: Ni ska vara ett team. I det teamet ska det finnas partnerskap och respekt.  Teamet kan dock bara ha en ledare. För en man är det viktigare att bli respekterad än att bli älskad. Eller, rättare sagt, när han känner sig respekterad känner han sig älskad. Om en kvinna då är i sin maskulina energi, vill styra och ställa, kontrollera och planera, ja, då blir det plötsligt en tävling istället för partnerskap. Och om du som kvinna inte ger med dig, så kommer mannen inte känna sig respekterad, han kommer att ”ge upp” och dra sig tillbaka in i sin ”mancave”. Då blir du plötsligt ledaren i teamet, MEN. Det var ju inte det du ville? Eller? 

Min erfarenhet är att de flesta kvinnor inte vill vara familjens projektledare egentligen. Det är ju därför de tjatar, för de vill att deras man ska ta ansvar. Det är bara det, att en maskulin man tycker inte det är så kul att bli beordrad att göra något. Så ju mer tjat, desto mindre blir gjort. Och kvinnan tvingas då in i sin maskulina ”göra” energi, och tar ännu mer ansvar. Istället för det de längtade efter, nämligen att slappna av, så blir de arga och bittra, för att mannen inte lever upp till deras förväntningar.

 Och när du som man känner att det inte spelar någon roll vad du gör, din kvinna blir ändå aldrig nöjd, utan är där och ”petar”, ja då blir du irriterad. Du ville ju inte ha nån tävling på hemmaplan. Du har nog med tävlande på jobbet och när du sportar med dina killkompisar. Så du drar dig undan och tänker att det är nog det bästa. Om du håller dig undan så får hon ju göra på sitt sätt och då borde hon väl bli nöjd. Eller? Nej, så blev det visst inte. Hon  blev visst bara ännu argare. 

Och så plötsligt fungerar inte teamet. MEN SÅ BEHÖVER DET INTE VARA.

Om du som MAN kan se det här mönstret och förstå att det din kvinna behöver är något som hon inte ens vet om själv, nämligen en ännu starkare maskulin motpol, så kan du bryta det. Om du kan älska henne trots hennes tjat och känslostormar, om du kan ge henne prov på verklig maskulin styrka och syfte, byggt av kärlek, så kommer hon kunna slappna av. Men det krävs att du först blir medveten om vad som händer, och sen tar ett steg upp på din egen personliga utvecklingstrappa och släpper irritation och prestige - det hon behöver veta är att du står stadigt och kan vara hennes trygghet och beskyddare, ÄVEN när det stormar. ÄVEN om hon kanske först verkar vilja skjuta bort dig och inte tar emot dina råd. Men står du kvar och sluter dina armar om henne tills hon börjat mjukna, så är halva segern vunnen!

Och om du som KVINNA kan se det här mönstret och förstå att det är DU som i själva verket skjuter bort din man, genom ditt beteende och din maskulina energi, så kan du ge honom utrymme genom att backa. Om du kan slappna av och vara i din feminina energi, istället för att tänka ut, planera och kontrollera, så kommer du ge honom utrymmet att komma fram i sin maskulina energi. Men inte nog med det - om du kan utstråla sann och ren femininitet och sensualitet, så ger du även din man access till SIN goda feminina sida, förmågan att vara i nuet och känna sina känslor, istället för att snurra i sitt huvud 24/7.

Vi behöver som sagt alla, man som kvinna, balansera oss för att må bra. I nästa inlägg kommer jag att skriva om feminin energi och ge dig mina tre bästa tips på hur du kan slappna av in i feminin energi. Och därefter kommer inlägg nr 3 som handlar om hur du som man kan odla din maskulina energi och få din kvinna nöjd. Men redan nu skulle det kännas bra att höra från er! Känner du igen dig i problemen? Har du för mycket/för lite av maskulin/feminin energi? Hur påverkar det din relation? känner du dig inspirerad att lära dig mer om polaritet och få ditt förhållande att lyfta till nästa nivå? 

maila mig eller lämna en kommentar 😘

Eva