Cycle awareness - kontakta visdomen i din kropp

12.02.2021
Idag är det ett år sen jag påbörjade denna blogg! Då skrev jag om att skapa romantik åt dig själv. Tyvärr har uppdateringarna varit alltför glesa, men det finns ett skäl - jag kommer förhoppningsvis snart kunna releasa min nya websida, där ni kommer finna både bloggen OCH mitt nya koncept!


Men idag vill jag skriva om något du kan ge dig själv i Alla Hjärtans dag present, nämligen ”Cycle Awareness”. Jag pratar alltså om menscykeln. jag kommer ta upp:

- Varför är det viktigt att hålla koll på sin menscykel
- Hur skapar man cycle awareness
- Sätt att anpassa efter sin cykel så att man mår bättre

Länge var för mig den kvinnliga cykeln lika med mensen. Vad som hände däremellan hade jag inte så speciellt bra koll på. Och jag tror inte jag ’är ensam i det - fortfarande, år 2020 fick jag frågan om jag ville ha p-piller, när jag var på uppföljning efter att ha fött mitt andra barn! Jag har inte ätit p-piller på över femton år, och även om jag förlåtit mig själv för att jag gjort det, så är det inget jag nånsin kommer att rekommendera till någon annan kvinna. Att förstöra sin kropp och sin cykel med syntetiska hormoner, är en sorts ”abuse” i mitt tycke. Tyvärr är det nog många som alltförsent förstår vad det gör med vår kvinnlighet i dess fulla essens - nämligen hur det påverkar vår livgivande, kreativa förmåga. Många som ätit p-piller länge  får nämligen svårt att få barn. Det tar lååång tid att bli gravid. Inte så konstigt, när man lurat kroppen på dess egna hormoner under många år...

De som gav oss informationen om p-piller under tonåren var personer i en maktposition. Personer som ville att den fria, vackra feminina kraften ska undertryckas, och ofta subventionerat av staten (i feminismens namn). Informationen fick oss att tro att man kan bli gravid hursomhelst, närsomhelst. Därför var det bäst att ”skydda sig” med hjälp av hormoner. Jag minns hur min mormor fördömde det när jag berättade det för henne. Hon tyckte jag var galen. Hon sa, varför ska du förstöra din kropp, kan inte pojken du är med se till att inget händer på annat sätt om ni inte vill ha barn...Så här 25 år senare kan jag se att hon hade rätt.

För det är faktiskt bara EN ENDA dag under hela cykeln som du faktiskt kan bli gravid. EN dag. Alla som kämpar för att bli med barn vet vad jag snackar om. Det är inte så himla lätt alla gånger att träffa rätt på den där enda dagen....även om en spermie TEORETISKT kan överleva i fem dagar, vilket isåfall skulle kunna göra chansen att bli gravid lite större, nämligen en sjättedel av tiden jämfört med en tjugoåttondel av tiden.

Nog om det. Det första enkla skälet till att hålla koll på sin menscykel är helt enkelt för att det är en billig och kroppsvänlig preventivmetod, som även kommer till nytta den dag du känner att du önskar ett barn, att bli gravid.

Men, det är enligt mig (såklart) inte det viktigaste skälet. Utan det viktigaste skälet är att komma i kontakt med sin inre, feminina visdom och sin mjuka vackra feminina sida. När vi är medvetna om våra kroppar, och hur de fungerar, när vi är i balans med dem, när vi tonar in oss på vårt eget flöde av ebb och flod, berg och dalar, vad vår kropp behöver och inte behöver - då är vi även mycket närmare vår egen sanna feminina essens. Då kan vi ge oss själva den kärlek och förståelse som vi längtar efter. Då kan vi vara i ett samspel med vår omgivning på ett nytt och mycket mjukare sätt. Då kan vi anpassa vår vardag, vårt arbete, våra åtaganden och relationer så att vi inte går på onödiga minor för oss själva och för andra. Att tvinga sig själv att vara produktiv och kreativ när vi är på dag 1 i mensen är ungefär som att skjuta sig själv i foten och sen skrika nu ska du springa ett maratonlopp!

Ett vanligt sätt att beskriva menstruationscykeln är att likna den vid årstider: Vinter (då vi menstruerar), Vår (förberedelse för ägglossning), Sommar (ägglossning) och Höst (tiden efter ägglossning). Under dessa årstider så varierar våra hormoner väldigt kraftigt. När vi inte har cycle awareness, är det vanligt att vara ganska hård mot sig själv. VI har ju blivit lärda att vi ska vara produktiva och lika duktiga som männen, d v s vi ska kunna prestera lika bra hela tiden. MEN en mans hormoncykel är en 24 timmars cykel. Mannen går upp på morgonen, och testosteronet är högt. Då vill mannen producera och tävla. Sedan sjunker det succesivt och på eftermiddagen är östrogenet högt. Då vill mannen helst vila och socialisera med sina nära och kära. Men för oss kvinnor ser coctailen lite annorlunda ut och dessutom så följer den en cyklisk fas som går över ungefär en månad istället. SÅ att begära att vi ska vara likadana över tid är en hysterisk tanke. När vi blir medvetna om våra egna kroppars behov och flöden, så är det mycket lättare att vara snällare, och mjukare och omtänksammare mot oss själva. När vi vet hur vår cykel fungerar kan vi istället dra nytta av de olika energinivåer som uppstår under faserna, årstiderna.

Du kan testa själv genom denna väldigt enkla självskattning: OM du vet när du har ägglossning, eller ungefär när - hur brukar du känna dig då? Vad brukar du tycka om att göra? Vad brukar du vilja äta? Med vem vill du umgås? Blunda och reflektera en stund och skriv ner.
Fundera sedan på din vinter, din menstruation. hur brukar du känna dig då? Vad brukar du tycka om att göra? Vad brukar du vilja äta? Med vem vill du umgås? Blunda och reflektera en stund och skriv ner även detta.

Antagligen kommer du se skillnader. Vanligt är att när ägglossning sker är vi mer utåtriktade, vi är mer kreativa, och vi äter generellt sätt mer proteiner och grönsaker. Under vår vinter så vill vi hellre dra oss undan, reflektera, gå inombords och vila. Vi skapar en rymd omkring oss som är början till vår nya kreativitet, som föds ur denna tomhet och rymd. Vi vill gärna äta mer kolhydrater (vem har inte känt längtan efter choklad under mensen??).

När jag började med att hålla koll på min menscykel för mer än 15 år sedan, så fanns det inte så mycket hjälpmedel. Man kunde använda termometer och att skriva dagbok såklart och lära sig den vägen. Jag skaffade en p-dator och det var verkligen en aha-upplevelse för mig att se hur min kropp varierade och sakta börja koppla det till vad jag kände. Men skillnaden nu är enorm, nu finns det alla möjliga appar för att spåra sin cykel. Jag har inte koll på nån av dem men tänker att allt som hjälper oss att förså vår kropp måste ju vara bra ;) 

Men ett väldigt vackert sätt är såklart att skriva dagbok. Det behöver inte vara mycket, och kanske inte heller varje dag om man inte har lust. Men att reflektera över vilken dag det är i cykeln, hur mår jag och vad behöver jag? När vi lär oss hur detta upprepas, månad efter månad, så kommer vi snart att undvika att lägga viktiga jobbmöten på dag 2 av vår cykel, vi kommer kanske att försöka lansera vår senaste idé på sommaren istället för senhösten. Självklart kan vi inte anpassa allt efter våra kroppar, men MEDVETENHETEN kommer att göra att vi är mycket mer förlåtande mot oss själva och låta oss gå djupt in i vår feminina energi där vi kan slappna av och bara vara.

Men om du upplever att din menscykel inte är i balans, kanske har du svår pms, eller svåra menssmärtor - då försöker kroppen berätta något för dig. Oftast är detta något att du behöver VILA. Du behöver gå ut ur din maskulina GO-Get energi och hitta tillbaka in i din kropp. Du behöver kanske också ändra på något hur du äter och hur du ser på din träning och din vardag. Under mensen är mjuk, lugn träning som promenader oftast nog. Du behöver olika sorters meditation under olika faser.

Under vintern och våren så börjar östrogennivåerna sakta stiga. I takt med att de stiger så känner du hur din energinivå stiger, och detta är ett bra tillfälle att förstärka de eventuellt positiva känslor som du börjar känna. Du kan använda dig av positiva affirmationer för att förstärka din feminina energi.

Vi ägglossningen, sommaren så peakar fyra hormoner samtidigt: LH (ägglossning), FSH (follikelstimulerande hormon), testosteron och östrogen. Vi är helt enkelt lite drogade ;) och det är också nu som vi är som mest öppna och receptiva - som mest nära vår feminina energi i form av öppenhet och receptivitet. Vid denna tidpunkt är det bra att visualisera och använda sig av meditationer för att befästa din kreativa energi.

Direkt efter ägglossningen börjar progesteronet stiga och peakar några dagar efter, för att sedan sjunka om vi inte blivit gravida vill säga. Progesteronet gör oss tröttare, lugnare och att vi vill dra oss undan mer och mer. Det här är en bra tid för att gå in i sig själv och reflektera, kanske över de idéer man kommit med under vår/sommar, eller över livet i allmänhet. Det kan vara värt att notera dock, att då vår värld har ett överskott av östrogen (fytoöstrogener finns i många växter vi äter och i syntetiska p-piller) så är det vanligt att balansen mellan östrogen och progesteron inte är optimal. Då kommer du ha för lite hormon totalt sett, och speciellt progesteron och DÅ får du humörsvängningar. Ofta upplever vi fasen precis innan mensen som krävande, vi har lätt för att känna oss negativa och gråta. För att inte det ska gå ut över våra relationer, så gäller det att vi kan kanalisera den negativa energin: yoga, meditation, och dans som hjälper oss att släppa negativa tankar och kanalisera negativ, sårad feminin energi.

Detta var bara ett litet skrap på ytan om vad cycle awareness kan ge för just dig. Genom att omfamna hela din cykel, genom att se det vackra i varje del så kommer du dig själv närmare. Om du ska ge dig själv en Alla Hjärtans dag present så är det den jag rekommenderar mest:

Börja kartlägga din menscykel. Du kommer att bli förvånad hur mycket du kommer ha tillbaka av att göra detta jobb på din resa mot ditt sanna feminina jag.