Är du ARG? Om ilska i förhållandet

18.03.2021

Foto av Nathan Cowley från Pexels

En av den feminina energins aspekter är att kunna känna sina känslor. Faktum är att dina känslor är en av de snabbaste vägarna in i feminin energi. MEN det är stor skillnad på att känna sina känslor jämfört med att vara styrd av sina känslor. Vi kvinnor är ofta styrda av våra känslor, fast utan att vi vet om det. VI är styrda av våra känslor utan att vi tillåter oss att känna dem på djupet. Det är stor skillnad att verkligen känna sina känslor och sjunka djupt in i dem, och att känna sina känslor och låta tankar OM våra känslor föda dem ytterligare in i ett virrvarr av känslostormar som förr eller senare kommer att blippa ut ur oss som ett drama för den som råkar stå i närheten.

Ofta när vi känner något som vi inte upplever som ok (jag vill inte säga negativt, för INGA känslor är negativa - de bara känns mer eller mindre bra) så är vår första instinkt att försöka göra det bra igen. VI försöker alltså trycka undan det vi känner och ersätta det med något som känns bättre. Kanske försöker vi distrahera oss själva, eller så försöker vi prata bort den dåliga känslan. Men en känsla som blir undanskuffad kommer att leva kvar inom oss. Och får den sedan ny näring av något nytt som triggar oss, något nytt som påminner om den känslan eller situationen, så kommer den ofrånkomligen att växa. Det är det som händer de gånger vi briserar. Många av oss är så lugna på ytan ända tills den dag då vi fullkomligen exploderar och ALLT som vi upplever som dåligt, fullkomligt väller ur oss, som en eldsprutande vulkan.


Det är därför feminin kommunikation handlar mycket om att uttrycka sina känslor, i små bitar, hela tiden. Om vi är i kontakt med våra känslor och kommunicerar dem medan de fortfarande är små och lättförståeliga, så behöver de inte byggas upp till stora briserande bomber. Och speciellt i ett förhållande så blir det extra viktigt att inte vänta med att kommunicera sina "jobbiga” känslor. (Sen är det ÄNNU viktigare att hela tiden jobba för att inte ha så mycket jobbiga känslor utan istället fokusera på att bygga upp sin inre värld till att känna så mycket bra känslor som möjligt, hela tiden - men det är en annan historia).

Om vi väntar med att kommunicera tills dess att vi är så arga att vi briserar, så kommer vår partner med omedelbar verkan att gå i försvarsställning. Och när han väl är i försvarsställning så slutar han lyssna och det kommer dessutom att väcka HANS ilska. Beroende på hur mogen och i kontakt med sitt inre han är så kommer hans ilska att ta sig olika uttryck. En man som agerar ut sin ilska direkt i stunden, kommer INTE att kännas speciellt bra för sin kvinna. Antagligen är detta en av anledningarna till att vi inte vill kommunicera våra små irritationer - vi är rädda att han ska bli arg. EN arg man är en farlig man. ÄVen om den fysiska faran inte är stor idag, så finns det med i våra gener att vi ska bli rädda för en arg man. Länge var detta ett sätt för männen att kontrollera sin kvinna och få henne att underordna sig. För det lätta sättet att hjälpa en man att kontrollera sin ilska är ju att helt enkelt gå med på det han säger. "ja du har rätt". "Ja, jag ska förändra mig" etc. Men vad gör ett sånt agerande med förhållandet på sikt? Du riskerar att bli en dörrmatta och dessutom - du kommer att tappa respekten för din man! Och där respekten går ut, följer även attraktionen och passionen med.....

Och även om vi inte når den punkt där vi briserar, så kan den ilska som småkokar lite då och då också vara skadlig för förhållandet för den skapar en "vibe" som är avståndstagande och helt enkelt lite taggig! Den energi du utstrålar, säger då: Kom inte nära mig, jag sticks! Ibland kan denna taggiga energi fyllas på så mycket över tid och aldrig ens brisera, så att du till slut fryser till is. Dina romantiska känslor för din partner tar helt enkelt slut och all din emotionella närhet, dina känslor (till och med ilskan) försvinner in i ett kallt vakuum, där du är helt avskuren från din partner. Dit vill vi INTE komma!

Därför blir det så otroligt viktigt att vi fortsätter kommunicera med varandra, och som kvinna att du kommunicerar hur du känner. Men HUR du gör det kommer avgöra om du går ut ur samtalet som stärkt, närmare din man eller om du går därifrån med en känsla av nederlag. Som en kvinna i sin feminina energi vill vi kunna kommunicera som en DAM. Du vill inte stå där och "käfta emot". Du vill inte använda fula ord eller sarkasmer. Att gå i försvarsställning är direkt ett nederlag, så det är något du absolut bör undvika! Känner du att en önskan om att vilja försvara dig, eller förklara dig - ja, då är du i din maskulina energi. Hemligheten här i ligger i att vara ÖPPEN: att hela tiden ha ett öppet och transparent hjärta, att låta honom se det och att låta hela dig vara med. (Jag är dock medveten om att det kan vara otroligt svårt att vara öppen och hålla space när du väl redan ÄR arg - jag kommer återkomma om det i nästa bloggpost med lite tips på hur du kan odla din öppenhet - din feminina, receptiva sida, utan att för den skull bli överkörd).

Det är också viktigt att komma ihåg att det är skillnad på män och kvinnor vad det gäller att prata om sina känslor. För båda så gäller att ett mjukt lugnt och sansat KÄNSLOPRAT = FEMININ ENERGI. Att prata om sina känslor, hur man känner, kände o s v leder oss BÅDA in i feminin energi. Skillnaden ligger dock i hur detta KÄNNS för oss som män respektive kvinnor, och det finns det till och med en fysisk förklaring till, nämligen att när vi pratar om känslor så höjs hormonet östrogen i våra kroppar.

Både män och kvinnor har östrogen. Östrogen gör oss sociala, det är det som får oss att vilja vara tillsammans, att prata och kramas. För en kvinna är östrogen ett "må bra" hormon. TIllsammans med det oxytocin som utsöndras när vi är tillsammans och pratar djupa känslor med vår partner, så får det oss att må SÅ BRA. (Inte så konstigt att kvinnan ofta är den som säger "vi måste prata"!). Men, för mannen så känns de förhöjda östrogen nivåerna inte alltid lika bra. Om mannen redan är lite ur hormonell balans, och så dessutom får ett överskott på östrogen, så går hans testosteron nivå ner. Och för en man är testosteron nyckeln! Det är mannens "må bra" hormon. Så när han tvingas prata känslor mot sin vilja, så kommer han att må SÄMRE än innan ni började prata! Inte en jättebra utgångspunkt för att kunna ha bra samtal om förhållandet....

Så hur ska man göra då? Det finns såklart inget färdigt recept för detta, allt beror så mycket på person och situation, men här är några saker kan du integrera i ditt förhållningssätt OM du vill ha ett förhållande bygg på polaritet och romantik:


  1. Kommunicera känslor på löpande basis, på små sätt innan de blir så stora att det känns som att "NU MÅSTE VI PRATA". Kommunicera dem från din feminina energi, så att din man verkligen kan höra dig och utan att attackera.

  2. Gå tillbaka till dig själv när du känner dig arg på din man. Är det verkligen honom du är arg på? Kan du hitta alla dina lager av djupare känslor, och se vad som egentligen finns under ilskan? Har den verkligen med honom att göra?

  3. Facilitera din MANS ilska. När du går runt och känner dig taggig och eländig, så kom ihåg att det finns förmodligen en hel del undertryckt ilska eller irritation hos din man också. Ofta, men inte alltid, så är det anledningen till att han inte vill GE till dig: sin affektion, beröring, sin tid, sin hjälp i hushållet och så vidare...


Punkt nummer ett är den absolut viktigaste. Den handlar om att vara autentisk, att hela tiden vara i kontakt med sin inre värld av känslor, och att kunna uttrycka dem. Det handlar om att sätta fokus på DIG istället för förhållandet eller din man. Och punkt nummer ett är också nyckeln in till punkt två och tre: För att kunna ta ett steg bakåt och se dig själv behöver du kunna sjunka in i dina känslor. Och för att kunna facilitera din mans ilska, måste du först kunna ta hand om dig själv och din egen ilska på ett konstruktivt sätt.

Om du misstänker att din man är arg på dig, för att han håller sig undan, så är det oftast bättre att fråga rakt ut: är du arg på mig? För ofta, ofta så tror vi faktiskt fel. Ibland är anledningen till att han är frånvarande inte alls ilska, utan helt enkelt att han är absorberad i något annat: sitt syfte/arbete, eller ett till synes stort och olösligt problem, eller så är han helt enkelt lite deprimerad. Om så är fallet är det bra att ta reda på det, för om han inte bär på ilska, så är det lättare att kunna ha en dialog och kommunikation om DINA känslor. Då kan ni förhandla. Men om han också bär på mycket ilska, då kommer hans ilska behöva faciliteras INNAN han kan ta hand om din, och dig, i din vackra feminina sårbarhet.

Vill du veta mer om feminin kommunikation? Maila mig på eva@thepolarityofthings.com